Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Velence képes leírás - Karnevál.tlap.hu
részletek »

Velence - Karnevál.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: karneval.tlap.hu » Velence
Keresés
Találatok száma - 7 db
A Karnevál története

A Karnevál története

Sok gyönyörű hely van Olaszországban, de az egyik legkülönlegesebb Velence. A víz borította utcák varázsa sok-sok embert lenyűgöz. És persze, ebben a városban rendezik meg minden évben azt a híres, elmaradhatatlan farsangi karnevált. A hosszú tél után jól esik egy kis álarcos bohóckodás. Alakoskodó, maskarás turisták tízezrei örvendeznek, szórakoznak az utcákon ilyenkor, de vajon hogyan volt ez régen?

A Velencei Karneválról

A Velencei Karneválról

A velencei karnevál sok részletet megőrzött a múltból: a dózse és vendégei az erkélyről üdvözlik a népet. Megszólalnak a harsonák és az ég hirtelen tele lesz menekülő színekkel, léggömbök százai repülnek, imbolyognak a magasban, mintha Velence is szállni készülne. A Campanile tornyából a Dózsepalota egyik oszlopához erősített drótkötélen lassan csúszik lefelé a papírral bevont gipszgalamb.

Luxusvonattal a velencei karneválra

Luxusvonattal a velencei karneválra

Vonattal utazni idehaza nem túl népszerű mostanában. Nem csak azért, mert a hosszabb utakra egyszerűbb repülővel menni, hanem azért is, mert a vonatok többsége nincs olyan állapotban, hogy igazi élmény lenne rajtuk utazni. Ha azonban alkalmunk adódik arra, hogy nosztalgiavonattal vágjunk neki a világnak, minden percét élvezni fogjuk a zakatolásnak. A vonat a velencei pályaudvaron állt. Aki a vágány mellett elhaladt, kíváncsian méregette a különös szerelvényt. A kék-fehérre festett, régimódi vagonok, a függönyökkel keretezett ajtók és ablakok sehogyan sem illettek bele a modern környezetbe: úgy tűnhetett, mintha jó fél évszázaddal ezelőttről felejtettek volna itt bennünket. A mellettünk lévő peronon egy fiatalember járkált fel-alá a vonatjára várva, s miközben a nyakát a kabátja gallérjába húzta a hideg szél ellen, be-bekukucskált a bársonyozott fülkékbe. Szemmel láthatóan azon töprengett, vajon kik lehetünk mi 'szerencsések', akik ilyen különleges körülmények között utazhatunk.

Szendi Gábor: A velencei Karnevál

Szendi Gábor: A velencei Karnevál

A Karnevál Velence minden évben újrajátszott története. Egy nagy történelmi mozaik impressziókból, különös, újraélt hősökkel és történetekkel: a díszlet maga az élő, de mégis kulisszának ható város a szigeteivel, hídjaival, lagúnáival, az egymásra zsúfolt házaival, sikátoraival, s a szereplők és a nézők egyaránt a város lakói, akik életükkel, szokásaikkal maguk az itt ragadt múlt.

Szleng és karnevál

Szleng és karnevál

A szleng és a karnevál összekapcsolása látszólag véletlenszerű, esetleges vagy éppen játékos ötletnek minősülhet sokak szemében. A félév során szeretném bizonyítani, hogy ez nem így van: mind a karnevál, mind a szleng címszó alá besorolható jelenségek az ember mint Homo sapiens leglényegibb kérdéseit érintik.

Velencei Karnevál 2013

Velencei Karnevál 2013

Februárban, farsang idején harsány, maskarás turisták ezrei lepik el Velence utcáit és csatornáit. Bár a velencei karneválról már 1094-ben tudósítanak a források, a 'karneválok városa' rangot csak a 18. században kapta meg, annak ellenére, hogy az évszázadok során a város tekintélyt parancsoló tengeri hatalom volt és fényes győzelmeit mindig látványos felvonulásokkal ünnepelte meg.

Velencei Karnevál, fotós szemmel

Velencei Karnevál, fotós szemmel

Az évente megrendezésre kerülö velencei karnevál, a februári hónap egyik legérdekesebb és leghangulatosabb farsangi ünnepsége. Az észak olaszországi kis város hangulatával és szépségével az év minden részében elkápráztatja az odalátogatókat, de ilyenkor a farsang idején olyan, mint évszázadokkal ezelött, amikor az itt lakók régi ruhákba és fantasztikus kosztümökbe öltözve még színesebbé varázsolják az utcákat és tereket. Ebben a forgatagban mindenki a fotózás megszállottja lesz, ami nem is csoda, hiszen annyi érdekes látnivaló van. Éppen ezért nem árt néha a fényképezögépet letenni, és csak élvezni a hangulatot elvegyülni a tömegben, hogy részesei legyünk ennek a fergeteges karneválnak.

Tuti menü