Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Farsangi ételek képes leírás - Karnevál.tlap.hu
részletek »

Farsangi ételek - Karnevál.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: karneval.tlap.hu » Farsangi ételek
Keresés
Találatok száma - 7 db
A böjt előtt még élvezkedjünk

A böjt előtt még élvezkedjünk

Karnevál és farsang idején az emberek még egyszer kiélik minden vágyukat, mielőtt elkezdődne a böjt időszaka. És Németországtól Brazíliáig, a Velencei karneválon keresztül, teszik ezt a legzamatosabb ételek és finom italok kíséretében. Ebben az időszakban nincs helye az önmegtartóztatásnak, nem is lehetne betartani, hiszen lépten-nyomon finomabbnál finomabb ételekbe, italokba botlik az ember lánya és fia. Karneváli házibulik, nagy össznépi farsangi forgatag Kölnben, Rio de Janeiro-ban, Velencében és mind tele csábító ízekkel és illatokkal. De ez nem csoda, hisz maga a karnevál és a farsang szó is az evéssel és ivással függ össze. Egyesek szerint, a karnevál a 'carnis levamen' kifejezésből vezethető le, mely húselhagyást jelent, a farsang azonban a középfelnémet 'vaschang'-ból ered, ami régen a Fass, azaz hordó szót takarta. Ez pedig nem csak a jóleső iszogatást, de a böjti áldomás kitöltését is jelentette. Ami a németeknél általában egy korsó erős sör volt.

A tuti szalagos fánk receptje

A tuti szalagos fánk receptje

Arról, hogy mitől lesz szalagos a fánk, eltérő nézeteket vallanak. Ami vitathatatlan, hogy jellegzetesen farsangi étel vagy sütemény és a hagyományos szalagos fánk a közepén keletkezett fehér csíkról kapta a nevét. Sokan nem igen sütnek fánkot, mert kívülről nézve bonyolultnak tűnik. Pedig nem is olyan őrdöngős, néhány trükkel elérhetjük a várt eredményt, még pedig a csinos kis fehér csíkokat, azaz a szalagot a fánkok sütésekor. Igen lényeges, hogy a kelesztés meleg helyen történjen, a tejet langyosítsuk meg, mielőtt az élesztőt hozzáadjuk.

Farsangi ételek

Farsangi ételek

A farsangi mulatságokat gazdagon terített asztalok jellemzik: sok a különféle húsukból készített leves és sült, sok az édesség; a következőkben jellegzetes farsangi ételek receptjeiből adunk némi ízelítőt.

Farsangi fánk

Farsangi fánk

Mivel farsangi időszak van, így nem maradhat el nálunk sem a farsangi fánk, igaz itthon sűrűn készül ez a finom édesség, mert nagyon szeretjük. Általában lekvárral fogyasztjuk, de finom bármilyen krémmel, pudinggal vagy csak simán porcukorral megszórva egy délutáni kávéhoz, forró csokihoz.

Farsangi részeges csirke

Farsangi részeges csirke

A megmosott csirkét kívül-belül sózd meg, a belsejét majoránnával, a külső felületét pedig borssal fűszerezd! Az így előkészített csirkét helyezd magas falú tepsibe, öntsd le olvasztott vajjal, és öntsd alá a fehérbort és a vizet! Sütőben, letakarva párold egy darabig: ha nincs alatta elég lé, akkor mindig pótold a vizet! Amikor megpuhult, hajszálvékony szalonnaszeleteket boríts rá, és süsd ropogósra!

Receptek farsangra - Farsangi fánk variációk

Receptek farsangra - Farsangi fánk variációk

Nincsen farsang fánk nélkül, legyen csöröge, herőce, vagy nevezzék akár pampuskának. A busójáráshoz hasonlóan két, egymás mellett élő történet létezik feltalálásának körülményeiről. Az egyik szerint özvegy Krapfenné bécsi pék a kenyértésztát valaki fejéhez szándékozta vágni, ami azonban a kályhán lévő fortyogó zsírba pottyant (Bécsben a mai napig Krapfennek nevezik a fánkot).

Szalagos farsangi fánk

Szalagos farsangi fánk

A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Könnyű, és semmihez sem hasonlítható finomság. Nem hiába, hogy farsangtól függetlenül, sokan egész évben szívesen készítik és fogyasztják. Ön készített már szalagos fánkot?

Tuti menü