Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Karnevál és farsang képes leírás - Karnevál.tlap.hu
részletek »

Karnevál és farsang - Karnevál.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: karneval.tlap.hu » Karnevál és farsang
Keresés
Találatok száma - 21 db
A farsang hagyománya

A farsang hagyománya

A farsang hagyománya szép példája annak, ahogy a különböző történelmi korok eltérő kultúráinak szokásai összeolvadnak az idők folyamán. A télbúcsúztatás és a tavaszvárás ókori ünnepeinek kései változatai töltik ki ilyenkor az egyházi évkezdetet, a karácsonyi ünnepkört húsvéttól elválasztó időszakot.

A farsang Magyarországon

A farsang Magyarországon

A farsang zajos mulatságait egy ősi hiedelem hívta életre. A középkorban azt hitték az emberek, hogy a tél utolsó napjaiban - amikor rövidek a nappalok és hosszúak az éjszakák - a Nap elgyengül, és a gonosz szellemek életre kelnek. Vigalommal, jelmezes karneváli felvonulással, boszorkánybábu elégetésével akarták elűzni ezeket. Egyes helyeken tüzes kerekeket görgettek, mert azt remélték, hogy a földi tűz segíti a napot, hogy újra erőre kapjon. Eleinte azért öltöztek ijesztő jelmezekbe, hogy elűzzék a halált, a rosszat és a hideget. Az első maskarások halottas menetet utánozva masíroztak.

A farsang története

A farsang története

A farsang a vígság azon időszakát jelzi, mely a húsvéti nagyböjtöt megelőzi. A Farsangot rendesen jan. 6-ától hamvazó szerdáig számítják. Velencében már István-napján (dec. 26.), Spanyolországban pedig Sebestyén-napkor (jan. 20.) kezdődik a Farsang, Rómában csakis a hamvazó szerdát megelőző 11 napot mondják Farsangnak. illetve karnevál-nak. Sok helyen a hamvazó szerdát megelőző héten tartják a voltaképpeni Farsangot, mely minálunk húshagyó kedden éri el befejező tetőpontját. A Farsang hazája Olaszország, manapság is az olasz, különösen a velencei Farsang vagy karnevál utolsó hete a leghíresebb népünnepek közé tartozik

A farsang, a vigasság és a bolondozás ideje

A farsang, a vigasság és a bolondozás ideje

A farsang évenként ismétlődő, rövidebb-hosszabb ideig tartó ünnepségsorozat, melyet évszázadok óta evés-ivás, lakodalmak, disznótorok, maskarás felvonulások jellemeznek. Röviden: ez a tavaszvárás ősi örömünnepe, az a felett érzett boldog, fölszabadult jókedvé, hogy lassan véget ér a hideg évszak hosszú, gyakran sötét éjszakáival, s helyébe lép a Természet örök újjászületésének ígéretét-hitét hordozó, napfénnyel és meleggel átitatott időszaka. Egyszerre tehát az örömteli várakozás és a derűs búcsúzás ideje, mely vidámsággal kezdődik és böjttel ér véget.

A karnevál

A karnevál

A világon mindenhol rendeznek karneválokat, egyes országokban azonban élénkebben élnek a szokások és hagyományok, másutt kevésbé. Szerencsére az emberek kiváncsisága és a turizmus csak gerjeszti a hagyományok őrzését, ápolását. Nem véletlen tehát, hogy napjainkban épp oly divatos szokás karneválra menni, mint ahogyan a múlt évszázadokban is az volt. Ha felejthetetlen időutazásra vágyik mindenképpen látogasson el valamelyik karneválra. A karneváli forgatag, a felvonulás mindenki számára felejthetetlen élmény. Ehhez párosulnak a karnevál idején megrendezett mulatságok, és a kihagyhatatlan éjszakai élet, amelyet csak egy karnevál tud igazán vidámmá és szórakoztatóvá tenni.

A karnevál eredete

A karnevál eredete

Ha most, a farsangi időszakban kíváncsi vagy arra, hogy miért hívjuk a farsangot farsangnak, honnan ered a karnevál elnevezése, és egyáltalán mi köze a kettőnek egymáshoz, akkor feltétlen olvasd el a következő oldalakat!

Farsang

Farsang

A farsang a vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek. A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény liturgikus naptárban nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően a gazdag néphagyományokra épül (lásd: torkos csütörtök). A kereszténység előtti időkből származó farsangi mulatságokat az erkölcsös 16. és 17. században nem eredete, hanem bujaságot szimbolizáló szokásai miatt tiltották.

Farsang - karnevál - busójárás

Farsang - karnevál - busójárás

A farsang Magyarországon vízkereszttől (január 6.) a húsvét vasárnapot megelőző 40 napos böjt kezdetéig tart, azaz 'húshagyó keddig', vagy 'hamvazószerdáig'. Magyar elnevezése egyes kutatók szerint a német 'faseln': fecsegni, fantáziálni, pajkosságot űzni szóból ered. Más elmélet szerint bajor-osztrák jövevényszó, a vaschang-ból származik. Első írásos jelentkezését 1283-ból, bajor-osztrák adatokból ismerjük. Hazánkban - elsősorban német hatás eredményeként - a középkorra tehető a farsang kialakulása. Elterjedése 3 fő területen történt: a királyi udvarban, a városi polgárság és a falusi lakosság körében. A királyi udvarban jelentős volt az itáliai hatás, míg a másik két szinten német hatással kell számolni.

Farsang a néprajzi lexikonban

Farsang a néprajzi lexikonban

Vízkereszt napjától (január 6.) hamvazószerdáig tartó időszak. A szokások és hiedelmek zömének szempontjából azonban többnyire farsang-vasárnap, farsanghétfő és húshagyókedd alkotja a farsangot. Néhol, különösen K-en és É-on a határa kitolólik. A hamvazószerdát követő napon az egynapos böjt után a böjtöt felfüggesztik, hogy a farsangi maradékot elfogyaszthassák. Ennek a napnak zabáló-, torkos- vagy tobzódócsütörtök a neve. A farsang bajor-osztrák jövevényszó: a 'vaschang'-ból származik. Első írásos jelentkezését 1283-ból bajor-osztrák adatokból ismerjük.

Hirdetés
Farsang és vízkereszt

Farsang és vízkereszt

A magyarság farsangi rítusai és hiedelmei főként a három utolsó farsangi napra - farsangvasárnapra, farsanghétfőre és húshagyókeddre (a farsang farka) - vonatkoznak, amely télbúcsúztató is. A legjellemzőbb az álarcos, jelmezes alakoskodás, ma is igen híres a mohácsi busójárás. Jellegzetes farsangi ételek a káposzta, a disznóhús, a fánk, és ekkor rendezik a különböző rendű és rangú, társasági és szakmai farsangi bálokat.

Farsang története, farsangi mulatság, farsangi ételek

Farsang története, farsangi mulatság, farsangi ételek

A farsangi jókedv, mulatság eredetileg pogány ünnep. A farsang lényege a tél temetése és a tavasz eljövetelének ünneplése. Az álarcok, mint maszkok és a felvonulás sok helyen a gonosz, rontó szellemek elriasztására, megtévesztésére szolgált, és a termékenységet is biztosította.

Farsangi jelmez ötletek felnőtteknek

Farsangi jelmez ötletek felnőtteknek

A gyerekek nagyon szeretik a játékokat. Egyszerű örömet csalni az arcukra egy új játékkal. A szülők bankszámláját nagyban kíméli, ha a játékokat a Póny Játék Webáruház weblapján vásárolják meg. Igazán vonzó árak mellett gyorsan kiszállítjuk gyermeke legújabb kedvencét. Ahelyett, hogy órákat tolongana az üzletekben. Csak kényelmesen hátradől és kosárba teszi a megszeretett játékot. Minden korosztály könnyen megtalálja a neki való játékot. Tengernyi örömet okozhat gyermekének. Nem csak karácsonyra vagy születésnapra, hanem az év minden napján.

Februári népszokások

Februári népszokások

Mint minden jeles ünnephez, a farsanghoz is szervesen hozzátartoztak a jókívánságmondó és adománygyűjtő szokások. Igen változatosak e farsangköszöntők, melyek a magyar nyelvterületen mindenütt megtalálhatók voltak. Ilyenkor is igyekeztek biztosítani az elkövetkezendő esztendőre a jó termést, a szerencsét, az állatok egészségét és szaporaságát a kimondott szó mágikus erejével.

Ha farsang, áll a bál!

Ha farsang, áll a bál!

Alig léptünk át az új esztendőbe, január 6-án (azaz vízkereszt vagy háromkirályok napján) máris megkezdődik a farsang, a bálok, a jelmezes felvonulások, a felhőtlen szórakozás időszaka, melynek a húshagyókeddet követő hamvazószerda vet véget.

Itt a vigasság és a bolondozás ideje

Itt a vigasság és a bolondozás ideje

Farsang az - amikor a feje tetejére áll az egész világ, amikor felszabadulnak a tabuk, és elszabadulnak az indulatok. A néprajzkutatók, a művelődéstörténészek aprólékos munkával kiderítették, hogy a különböző téli ünnepek és szokások között sokkal szorosabb az összefüggés, mint azt első pillantásra hinnénk. Az ókori saturnaliák, a Dionüszosz- és Mithrász-kultusz eseményei sajátos módon keveredtek a keresztény ünnepek szertartásaival, s az elmúlt évszázadok során annyira eggyé váltak, hogy legfeljebb a szakemberek tudják meghúzni a pogány és a keresztény elemek közötti választóvonalat

Itt a vízkereszt, kezdődik a farsang!

Itt a vízkereszt, kezdődik a farsang!

Az ünnep liturgiában használatos elnevezése Epiphania Domini, azaz az Úr megjelenése, a magyar név a víz megszentelésének szertartásából származik. Vízkereszt a IV. század végéig a karácsonyt is magában foglalta, ennek elkülönülése után lett jelentése a napkeleti bölcsek eljövetele, Jézus megkereszteltetése és Jézus csodatétele a kánai menyegzőn. A vízkereszti népszokásokból mára leginkább csak annyi maradt, hogy ekkor szokás leszedni a karácsonyfát.

Jeles Napok

Jeles Napok

Az ókori népek tavaszünnepének, főleg a római szaturnáliá-knak hagyományaiban gyökerező, de a germán Hold s a szláv Perchta ünnepével is megtetézett szokás- és hagyománykör az európai népeknél továbbélt. A téli napforduló után tartott téltemető-tavaszkezdő ünnepségek az egyházi évben a karácsonyi és a húsvéti ünnepkör közé szorult.

Tuti menü