Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Karnevál linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Karnevál képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: karneval.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 80 db
3 szuper farsangi jelmez házilag

3 szuper farsangi jelmez házilag

Vidám hétvégi programnak ajánljuk a házi jelmezkészítést. 4 egyszerű, gyorsan elkészíthető ötlet, ami akár egy óra alatt is összerakható. Mókás családi programot csinálhatunk belőle, hogy ha nem bevásárlóközpontban vásároljuk vagy jelmezkölcsönzőből béreljük. A gyerekek, amíg a dacolós tinédzserkorszakba nem érnek, imádják a farsangot. A jelmez segítségével más szerepbe bújhatnak, megmutathatják magukat, egy elvarázsolt világba pillanthatnak bele.

42. Debrecen Virágkarnevál

42. Debrecen Virágkarnevál

A Debreceni Virágkarnevál Debrecen egyik legismertebb, Magyarország legnagyobb rendezvénye. 2009-ben elnyerte a kiváló fesztivál minősítést. Az utóbbi években nem csupán egynapos karnevál, hanem egy teljes hetet felölelő rendezvénysorozattá nőtte ki magát.

A böjt előtt még élvezkedjünk

A böjt előtt még élvezkedjünk

Karnevál és farsang idején az emberek még egyszer kiélik minden vágyukat, mielőtt elkezdődne a böjt időszaka. És Németországtól Brazíliáig, a Velencei karneválon keresztül, teszik ezt a legzamatosabb ételek és finom italok kíséretében. Ebben az időszakban nincs helye az önmegtartóztatásnak, nem is lehetne betartani, hiszen lépten-nyomon finomabbnál finomabb ételekbe, italokba botlik az ember lánya és fia. Karneváli házibulik, nagy össznépi farsangi forgatag Kölnben, Rio de Janeiro-ban, Velencében és mind tele csábító ízekkel és illatokkal. De ez nem csoda, hisz maga a karnevál és a farsang szó is az evéssel és ivással függ össze. Egyesek szerint, a karnevál a 'carnis levamen' kifejezésből vezethető le, mely húselhagyást jelent, a farsang azonban a középfelnémet 'vaschang'-ból ered, ami régen a Fass, azaz hordó szót takarta. Ez pedig nem csak a jóleső iszogatást, de a böjti áldomás kitöltését is jelentette. Ami a németeknél általában egy korsó erős sör volt.

A busójárás eredete, történeti és néprajzi áttekintése

A busójárás eredete, történeti és néprajzi áttekintése

A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. A Farsang utolsó csütörtökjén a gyermekek öltöznek maskarába. A busójárás a más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnepek családjába tartozik. Éppúgy rokonságot mutat a riói és a velencei karnevállal, mint az afrikai népek szokásaival.

A farsang hagyománya

A farsang hagyománya

A farsang hagyománya szép példája annak, ahogy a különböző történelmi korok eltérő kultúráinak szokásai összeolvadnak az idők folyamán. A télbúcsúztatás és a tavaszvárás ókori ünnepeinek kései változatai töltik ki ilyenkor az egyházi évkezdetet, a karácsonyi ünnepkört húsvéttól elválasztó időszakot.

A farsang Magyarországon

A farsang Magyarországon

A farsang zajos mulatságait egy ősi hiedelem hívta életre. A középkorban azt hitték az emberek, hogy a tél utolsó napjaiban - amikor rövidek a nappalok és hosszúak az éjszakák - a Nap elgyengül, és a gonosz szellemek életre kelnek. Vigalommal, jelmezes karneváli felvonulással, boszorkánybábu elégetésével akarták elűzni ezeket. Egyes helyeken tüzes kerekeket görgettek, mert azt remélték, hogy a földi tűz segíti a napot, hogy újra erőre kapjon. Eleinte azért öltöztek ijesztő jelmezekbe, hogy elűzzék a halált, a rosszat és a hideget. Az első maskarások halottas menetet utánozva masíroztak.

A farsang története

A farsang története

A farsang a vígság azon időszakát jelzi, mely a húsvéti nagyböjtöt megelőzi. A Farsangot rendesen jan. 6-ától hamvazó szerdáig számítják. Velencében már István-napján (dec. 26.), Spanyolországban pedig Sebestyén-napkor (jan. 20.) kezdődik a Farsang, Rómában csakis a hamvazó szerdát megelőző 11 napot mondják Farsangnak. illetve karnevál-nak. Sok helyen a hamvazó szerdát megelőző héten tartják a voltaképpeni Farsangot, mely minálunk húshagyó kedden éri el befejező tetőpontját. A Farsang hazája Olaszország, manapság is az olasz, különösen a velencei Farsang vagy karnevál utolsó hete a leghíresebb népünnepek közé tartozik

A farsang, a vigasság és a bolondozás ideje

A farsang, a vigasság és a bolondozás ideje

A farsang évenként ismétlődő, rövidebb-hosszabb ideig tartó ünnepségsorozat, melyet évszázadok óta evés-ivás, lakodalmak, disznótorok, maskarás felvonulások jellemeznek. Röviden: ez a tavaszvárás ősi örömünnepe, az a felett érzett boldog, fölszabadult jókedvé, hogy lassan véget ér a hideg évszak hosszú, gyakran sötét éjszakáival, s helyébe lép a Természet örök újjászületésének ígéretét-hitét hordozó, napfénnyel és meleggel átitatott időszaka. Egyszerre tehát az örömteli várakozás és a derűs búcsúzás ideje, mely vidámsággal kezdődik és böjttel ér véget.

A karnevál

A karnevál

A világon mindenhol rendeznek karneválokat, egyes országokban azonban élénkebben élnek a szokások és hagyományok, másutt kevésbé. Szerencsére az emberek kiváncsisága és a turizmus csak gerjeszti a hagyományok őrzését, ápolását. Nem véletlen tehát, hogy napjainkban épp oly divatos szokás karneválra menni, mint ahogyan a múlt évszázadokban is az volt. Ha felejthetetlen időutazásra vágyik mindenképpen látogasson el valamelyik karneválra. A karneváli forgatag, a felvonulás mindenki számára felejthetetlen élmény. Ehhez párosulnak a karnevál idején megrendezett mulatságok, és a kihagyhatatlan éjszakai élet, amelyet csak egy karnevál tud igazán vidámmá és szórakoztatóvá tenni.

Hirdetés
A karnevál eredete

A karnevál eredete

Ha most, a farsangi időszakban kíváncsi vagy arra, hogy miért hívjuk a farsangot farsangnak, honnan ered a karnevál elnevezése, és egyáltalán mi köze a kettőnek egymáshoz, akkor feltétlen olvasd el a következő oldalakat!

A Karnevál története

A Karnevál története

Sok gyönyörű hely van Olaszországban, de az egyik legkülönlegesebb Velence. A víz borította utcák varázsa sok-sok embert lenyűgöz. És persze, ebben a városban rendezik meg minden évben azt a híres, elmaradhatatlan farsangi karnevált. A hosszú tél után jól esik egy kis álarcos bohóckodás. Alakoskodó, maskarás turisták tízezrei örvendeznek, szórakoznak az utcákon ilyenkor, de vajon hogyan volt ez régen?

A tuti szalagos fánk receptje

A tuti szalagos fánk receptje

Arról, hogy mitől lesz szalagos a fánk, eltérő nézeteket vallanak. Ami vitathatatlan, hogy jellegzetesen farsangi étel vagy sütemény és a hagyományos szalagos fánk a közepén keletkezett fehér csíkról kapta a nevét. Sokan nem igen sütnek fánkot, mert kívülről nézve bonyolultnak tűnik. Pedig nem is olyan őrdöngős, néhány trükkel elérhetjük a várt eredményt, még pedig a csinos kis fehér csíkokat, azaz a szalagot a fánkok sütésekor. Igen lényeges, hogy a kelesztés meleg helyen történjen, a tejet langyosítsuk meg, mielőtt az élesztőt hozzáadjuk.

A Velencei Karneválról

A Velencei Karneválról

A velencei karnevál sok részletet megőrzött a múltból: a dózse és vendégei az erkélyről üdvözlik a népet. Megszólalnak a harsonák és az ég hirtelen tele lesz menekülő színekkel, léggömbök százai repülnek, imbolyognak a magasban, mintha Velence is szállni készülne. A Campanile tornyából a Dózsepalota egyik oszlopához erősített drótkötélen lassan csúszik lefelé a papírral bevont gipszgalamb.

A Virágkarnevál története

A Virágkarnevál története

A múlt század elején, 1900 augusztusában a Debreczeni Polgári Kerékpáros Egyesület választmánya gyűlést tartott, melyen az egyesület tagjai elhatározták, hogy szeptemberben országos kerékpárversenyt rendeznek az egyesület új pályaterén - adta hírül a Debreczeni Újság. A verseny fénypontja a nagyszabásúnak tervezett virágcorso, amelyet sok ízléssel, pompával akarnak megvalósítani. Ezen a virágkorzón készülhetett az a fénykép is, amelyen egy kackiás bajszú ifjú áll bokrétával díszített biciklije mellett, amely a kerékpár virágcorso és csata emlékére készült.

Akciós utazás a Rijekai Karneválra

Akciós utazás a Rijekai Karneválra

Utazás busszal oda-vissza, idegenvezetővel, 2 éj szállás négycsillagos gyönyörű szállodában svédasztalos félpanzióval, az étkezések időtartama alatt korlátlan italfogyasztással, élőzene, táncolási lehetőség, idegenforgalmi adó, utazás busszal a rijekai karneválra, odaúton varasdi, visszaúton zágrábi városnézés

Álarc ötletek

Álarc ötletek

A farsang gyökerei egészen az ókori Rómáig vezethetők vissza. Pontos időpontja és elnevezése országonként eltérő. Igazából manapság nálunk inkább az iskolai (óvodai) bulikra korlátozódik, nemes feladatokat róva az anyukákra. Nem is olyan könnyű szemünkfénye jelmezét kitalálni, elkészíteni.

Az életöröm szinonimája: Köln

Az életöröm szinonimája: Köln

Köln, a Rajna menti történelmi dómváros gazdag történelmével meghozza a kedvet a művészetre és kultúrára, karneválra és a kölschre. És természetesen arra, hogy visszalátogassunk. Hiszen Köln, az tulajdonképpen inkább egy szívügy, olyan, mint egy érzés vagy egy életfelfogás. És itt minden a világhírű Dóm, a Rajna menti város szimbóluma és szíve körül forog, amely gigantikus őrszemként nyugszik a város közepén.

Tuti menü