Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Karnevál linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között: Braziliában - Farsangi [2. oldal]
részletek »

Karnevál képes leírás: Braziliában - Farsangi [2. oldal]

Képes leírás

Itt vagy: karneval.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 80 db
Braziliában áll a bál - rioi karnevál

Braziliában áll a bál - rioi karnevál

2011 - Rio de Janeiroban péntektől ismét a kitört a hagyományos karneválláz. A rendezvényt még annak kezdete előtt megválasztott Momo király nyitotta meg. A világ egyik legnagyobb parádéjának szervezői szerint az idei eseményre több mint 800 ezer látogató érkezik szerte a világból. A százötven éves múltra visszatekintő tradíció csúcspontja a szambaiskolák vasárnapi bemutatója lesz.

Budapesti Farsang és Karnevál

Budapesti Farsang és Karnevál

A farsangi időszak vízkereszttől hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tart, amelyet már a 15. század óta a vidám lakomák, bálok, mulatságok kísértek. Néphagyományaink szerint a táncos mulatságok mellett különböző ügyességi játékokat, felvonulásokat rendeztek, de ilyenkor volt a legtöbb lakodalom is a magyar falvakban. Aki pedig pártában maradt, azt ebben az időszakban vénlánycsúfolókkal gúnyolták. Világszerte a farsang adott és ad a mai napig alkalmat a különféle jelmezek, maszkok felöltésére. A magyar falvakban az alakoskodók leginkább ördögnek, cigányasszonynak, katonának, koldusnak, menyasszonynak, kéményseprőnek, boszorkánynak és állatoknak (kecske, ló, gólya, medve) öltöztek be.

Carnival in Hungary

Carnival in Hungary

In Hungary, Carnival is known as Farsang. Hungarians celebrate this pre-Lenten festival with food, like pork, sauerkraut, and doughnuts, as well as with parties and costumes. While Budapest sees its share of Carnival activities, Mohacs, just south of capital, is the best-known Carnival location in Hungary.

Carnival in Rio de Janeiro

Carnival in Rio de Janeiro

The Carnaval in Rio de Janeiro is a world famous festival held before Lent every year and considered the biggest carnaval in the world with two million people per day on the streets. The first festivals of Rio date back to 1823.

Carnivals of the World

Carnivals of the World

The origins of carnival come from the hedonistic feasts of ancient Rome and Greece but their modern day celebration was invented in the Spanish and Portuguese colonies. These festivals are well known for drinking, dancing dressing up and more often not dressing up !

Duhaj farsang Békéscsabán, ahol kisül minden disznóság

Duhaj farsang Békéscsabán, ahol kisül minden disznóság

Február lévén már ugyancsak benne járunk a farsangi szezonban, de a mulatságok sorát nézve nyugodtan mondhatjuk: Most jön még csak a java! A farsang Magyarországon vízkereszttől a húsvét vasárnapot megelőző 40 napos böjt kezdetéig tart. A téli mulatozás a középkorban terjedt el három fő területen: a királyi udvarban, a városi polgárság és a falusi lakosság körében. A két utóbbi szokásait ötvözi hazánk egyik legnagyobb farsangi rendezvénysorozata Békéscsabán. Duhaj farsang Békéscsabán, ahol kisül minden disznóság Balatoni László 2013. február 03. | 07:05 Február lévén már ugyancsak benne járunk a farsangi szezonban, de a mulatságok sorát nézve nyugodtan mondhatjuk: Most jön még csak a java! A farsang Magyarországon vízkereszttől a húsvét vasárnapot megelőző 40 napos böjt kezdetéig tart. A téli mulatozás a középkorban terjedt el három fő területen: a királyi udvarban, a városi polgárság és a falusi lakosság körében. A két utóbbi szokásait ötvözi hazánk egyik legnagyobb farsangi rendezvénysorozata Békéscsabán.

Eredeti, olcsó jelmezek farsangra

Eredeti, olcsó jelmezek farsangra

Ma már rengetegféle jelmezt lehet vásárolni, de mégis az az igazi, amit a család együtt készít el. Nem kell nagy kézügyesség hozzá, csupán egy jó ötlet, néhány könnyen beszerezhető anyag, egy kis szabadidő, és máris kész az eredeti jelmez. Összegyűjtöttünk 4 különlegeset, illetve 6 hagyományosat.

Európa legrangosabb karneváljai

Európa legrangosabb karneváljai

A farsang vagy más szóval karnevál gyökerei az ókorba nyúlnak vissza és a kereszténység térhódítását követően is megmaradt. Farsang idején, s kiváltképp a böjt kezdetét megelőző néhány napban (amit farsangfarkának is neveznek) természetesnek számít a vidámság, a jókedv, ilyenkor az átlagosnál jóval gyakrabban rendeznek bálokat, különböző mulatságokat.

Farsang

Farsang

A farsang a vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek. A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény liturgikus naptárban nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően a gazdag néphagyományokra épül (lásd: torkos csütörtök). A kereszténység előtti időkből származó farsangi mulatságokat az erkölcsös 16. és 17. században nem eredete, hanem bujaságot szimbolizáló szokásai miatt tiltották.

Hirdetés
Farsang - karnevál - busójárás

Farsang - karnevál - busójárás

A farsang Magyarországon vízkereszttől (január 6.) a húsvét vasárnapot megelőző 40 napos böjt kezdetéig tart, azaz 'húshagyó keddig', vagy 'hamvazószerdáig'. Magyar elnevezése egyes kutatók szerint a német 'faseln': fecsegni, fantáziálni, pajkosságot űzni szóból ered. Más elmélet szerint bajor-osztrák jövevényszó, a vaschang-ból származik. Első írásos jelentkezését 1283-ból, bajor-osztrák adatokból ismerjük. Hazánkban - elsősorban német hatás eredményeként - a középkorra tehető a farsang kialakulása. Elterjedése 3 fő területen történt: a királyi udvarban, a városi polgárság és a falusi lakosság körében. A királyi udvarban jelentős volt az itáliai hatás, míg a másik két szinten német hatással kell számolni.

Farsang a néprajzi lexikonban

Farsang a néprajzi lexikonban

Vízkereszt napjától (január 6.) hamvazószerdáig tartó időszak. A szokások és hiedelmek zömének szempontjából azonban többnyire farsang-vasárnap, farsanghétfő és húshagyókedd alkotja a farsangot. Néhol, különösen K-en és É-on a határa kitolólik. A hamvazószerdát követő napon az egynapos böjt után a böjtöt felfüggesztik, hogy a farsangi maradékot elfogyaszthassák. Ennek a napnak zabáló-, torkos- vagy tobzódócsütörtök a neve. A farsang bajor-osztrák jövevényszó: a 'vaschang'-ból származik. Első írásos jelentkezését 1283-ból bajor-osztrák adatokból ismerjük.

Farsang álarc nélkül

Farsang álarc nélkül

A magyar nép hagyományos kultúráját bemutató állandó kiállítást farsangi hangulatban nézhetik végig a Néprajzi Múzeum új sorozatának első tárlatvezetésén. A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsangi időszakhoz számos szokás kapcsolódik, amelyek a tárgyakban is megjelennek.

Farsang és vízkereszt

Farsang és vízkereszt

A magyarság farsangi rítusai és hiedelmei főként a három utolsó farsangi napra - farsangvasárnapra, farsanghétfőre és húshagyókeddre (a farsang farka) - vonatkoznak, amely télbúcsúztató is. A legjellemzőbb az álarcos, jelmezes alakoskodás, ma is igen híres a mohácsi busójárás. Jellegzetes farsangi ételek a káposzta, a disznóhús, a fánk, és ekkor rendezik a különböző rendű és rangú, társasági és szakmai farsangi bálokat.

Farsang Farki Mulatságok

Farsang Farki Mulatságok

Farsangi hangulatot élhet át a Skanzenben egész februárban. Álarcos, zenés, vidám mulatságba, fonóba hívunk mindenkit. De torkoskodásra is lesz alkalom, hisz a farsangi finomságok sorra készülnek konyháinkban, és a disznótor sem marad el.

Farsang története, farsangi mulatság, farsangi ételek

Farsang története, farsangi mulatság, farsangi ételek

A farsangi jókedv, mulatság eredetileg pogány ünnep. A farsang lényege a tél temetése és a tavasz eljövetelének ünneplése. Az álarcok, mint maszkok és a felvonulás sok helyen a gonosz, rontó szellemek elriasztására, megtévesztésére szolgált, és a termékenységet is biztosította.

Farsangi álarc sablonok

Farsangi álarc sablonok

18 féle farsangi álarc sablon minta tölthető le az oldalról. További ötleteket ad az arcfestéhez, jelmezek készítéséhez. olvashatunk itt farsangi verseket. Letölthető farsangi dalokat és videókat is bemutat az oldal.

Farsangi ételek

Farsangi ételek

A farsangi mulatságokat gazdagon terített asztalok jellemzik: sok a különféle húsukból készített leves és sült, sok az édesség; a következőkben jellegzetes farsangi ételek receptjeiből adunk némi ízelítőt.

Tuti menü