Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Magyarország képes leírás - Karnevál.tlap.hu
részletek »

Magyarország - Karnevál.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: karneval.tlap.hu » Magyarország
Keresés
Találatok száma - 12 db
42. Debrecen Virágkarnevál

42. Debrecen Virágkarnevál

A Debreceni Virágkarnevál Debrecen egyik legismertebb, Magyarország legnagyobb rendezvénye. 2009-ben elnyerte a kiváló fesztivál minősítést. Az utóbbi években nem csupán egynapos karnevál, hanem egy teljes hetet felölelő rendezvénysorozattá nőtte ki magát.

A busójárás eredete, történeti és néprajzi áttekintése

A busójárás eredete, történeti és néprajzi áttekintése

A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. A Farsang utolsó csütörtökjén a gyermekek öltöznek maskarába. A busójárás a más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnepek családjába tartozik. Éppúgy rokonságot mutat a riói és a velencei karnevállal, mint az afrikai népek szokásaival.

A Virágkarnevál története

A Virágkarnevál története

A múlt század elején, 1900 augusztusában a Debreczeni Polgári Kerékpáros Egyesület választmánya gyűlést tartott, melyen az egyesület tagjai elhatározták, hogy szeptemberben országos kerékpárversenyt rendeznek az egyesület új pályaterén - adta hírül a Debreczeni Újság. A verseny fénypontja a nagyszabásúnak tervezett virágcorso, amelyet sok ízléssel, pompával akarnak megvalósítani. Ezen a virágkorzón készülhetett az a fénykép is, amelyen egy kackiás bajszú ifjú áll bokrétával díszített biciklije mellett, amely a kerékpár virágcorso és csata emlékére készült.

Budapesti Farsang és Karnevál

Budapesti Farsang és Karnevál

A farsangi időszak vízkereszttől hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tart, amelyet már a 15. század óta a vidám lakomák, bálok, mulatságok kísértek. Néphagyományaink szerint a táncos mulatságok mellett különböző ügyességi játékokat, felvonulásokat rendeztek, de ilyenkor volt a legtöbb lakodalom is a magyar falvakban. Aki pedig pártában maradt, azt ebben az időszakban vénlánycsúfolókkal gúnyolták. Világszerte a farsang adott és ad a mai napig alkalmat a különféle jelmezek, maszkok felöltésére. A magyar falvakban az alakoskodók leginkább ördögnek, cigányasszonynak, katonának, koldusnak, menyasszonynak, kéményseprőnek, boszorkánynak és állatoknak (kecske, ló, gólya, medve) öltöztek be.

Carnival in Hungary

Carnival in Hungary

In Hungary, Carnival is known as Farsang. Hungarians celebrate this pre-Lenten festival with food, like pork, sauerkraut, and doughnuts, as well as with parties and costumes. While Budapest sees its share of Carnival activities, Mohacs, just south of capital, is the best-known Carnival location in Hungary.

Duhaj farsang Békéscsabán, ahol kisül minden disznóság

Duhaj farsang Békéscsabán, ahol kisül minden disznóság

Február lévén már ugyancsak benne járunk a farsangi szezonban, de a mulatságok sorát nézve nyugodtan mondhatjuk: Most jön még csak a java! A farsang Magyarországon vízkereszttől a húsvét vasárnapot megelőző 40 napos böjt kezdetéig tart. A téli mulatozás a középkorban terjedt el három fő területen: a királyi udvarban, a városi polgárság és a falusi lakosság körében. A két utóbbi szokásait ötvözi hazánk egyik legnagyobb farsangi rendezvénysorozata Békéscsabán. Duhaj farsang Békéscsabán, ahol kisül minden disznóság Balatoni László 2013. február 03. | 07:05 Február lévén már ugyancsak benne járunk a farsangi szezonban, de a mulatságok sorát nézve nyugodtan mondhatjuk: Most jön még csak a java! A farsang Magyarországon vízkereszttől a húsvét vasárnapot megelőző 40 napos böjt kezdetéig tart. A téli mulatozás a középkorban terjedt el három fő területen: a királyi udvarban, a városi polgárság és a falusi lakosság körében. A két utóbbi szokásait ötvözi hazánk egyik legnagyobb farsangi rendezvénysorozata Békéscsabán.

Farsang álarc nélkül

Farsang álarc nélkül

A magyar nép hagyományos kultúráját bemutató állandó kiállítást farsangi hangulatban nézhetik végig a Néprajzi Múzeum új sorozatának első tárlatvezetésén. A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsangi időszakhoz számos szokás kapcsolódik, amelyek a tárgyakban is megjelennek.

Farsang Farki Mulatságok

Farsang Farki Mulatságok

Farsangi hangulatot élhet át a Skanzenben egész februárban. Álarcos, zenés, vidám mulatságba, fonóba hívunk mindenkit. De torkoskodásra is lesz alkalom, hisz a farsangi finomságok sorra készülnek konyháinkban, és a disznótor sem marad el.

Kaposvári Farsang - Dorottya Napok 2012

Kaposvári Farsang - Dorottya Napok 2012

Kaposvár sem maradhat ki a tavaszvárási mulatságokból. A városban a Dorottya Farsangi Napok már hagyományosan a Dorottya névnaphoz legközelebb eső hétvégén kerülnek megrendezésre. A város gazdag művészeti öröksége és a térség néphagyományai a farsangi vígasságok programjaiban is jelentős szerepet játszanak. Megannyi szines produkció, színházi előadás, néptánc csoportok, jelmez kavalkád és természetesen az Együd Árpád Művelődési Központ farsangi bálja biztosít hamisítatlan hagyományőrző szórakozást 2012. február 3. és 5. között.

Hirdetés
Poklada - A mohácsi busójárás tárgyai

Poklada - A mohácsi busójárás tárgyai

A magyarországi farsangi hagyományok között megkülönböztetett jelentősége van Mohács sokác (horvát) eredetű lakosai körében kialakult alakoskodó szokásnak. A farsangi időszak utolsó hetében megtartott, tradicionális ünnep, a poklada (farsang) busójárás néven vált széles körben ismertté, egyúttal idegenforgalmi látványossággá is.

Savaria Történelmi Karnevál

Savaria Történelmi Karnevál

A Kelet-Közép-Európában egyedülálló rendezvény Szombathely történelmi belvárosában, ókori, középkori környezetben zajlik. Évente új-és újabb portékákat kínálnak a régi Piactéren felállított középkori vásárban az árusok, ahol felidéződik a rég feledésbe merült vásárok szokásrendje, hagyományvilága. Sötétedés után tüzek gyúlnak a Fő téren. A fáklyák fényében vonul végig a mintegy 600 jelmezes az ódon utcákon, felelevenítve az egykori Szombathely, római nevén Savaria történelmét. A Ferences-kert ad otthont a szabadtéri színházi játéknak, valamint a római katonai, és lovagi táboroknak. A gyermekprogramok a Kalandvárban szórakoztatják a kicsiket, míg a gyermekek szülei anépszerű Borok Utcájában is jól szórakozhatnak, a felüdülésre vágyókmeglátogathatják a Romkert programjait is.

Tűzvarázs produkció

Tűzvarázs produkció

Akrobatikus tűzzsonglőr és tűztánc show, színpadi pirotechnika, tűzijáték, UV ∓LED show, gólyalábasok, rendezvényszervezés. Látványosabbnál látványosabb extrém, egyedi show műsorok megrendelhetők különféle rendezvényekre, fesztivál, céges party, esküvő, legény-lány búcsú, gálaest, konferencia, termékbemutató, divatbemutató, sajtókonferencia, kiállítás, vásár, utcabál, csapatépítő tréning, stb. Acrobatic firejuggler and firedance show, stage pyrotechnics, fireworks, UV ∓LED show, stilts, event organizing.

Tuti menü